OVK

Vi vill göra det så smidigt som möjligt för dig som fastighetsägare och förvaltare att få OVK utförd och godkänd

Del 1: Allmänt om OVK-besiktningar

Vad är en OVK-besiktning?

Vid en OVK-besiktning besöker en besiktningsman byggnaden och kontrollerar att ventilationen fungerar som den ska. Det innebär att luftflödena är tillräckliga, riktade åt rätt håll och att oönskade ämnen från byggnadsmaterial, fuktig luft och koldioxid från utandningsluften avlägsnas. Rätt ventilation är viktigt för att upprätthålla en god inomhusmiljö som främjar hälsa och produktivitet. En otillräcklig ventilation kan leda till stekos, kondens på fönster och speglar, trötthet och huvudvärk bland personerna som vistas i lokalerna. Vi gör det enkelt för fastighetsägare och förvaltare att genomföra en godkänd OVK-besiktning.

Hur går en OVK-besiktning till?

Fastighetsägaren anlitar ett OVK-besiktningsföretag för att genomföra OVK-besiktning på fastigheten. En OVK-besiktningsman besöker sedan fastigheten och går igenom den med hjälp av olika mätinstrument, såsom luftflödesmätare, tryckmätare, rökpatroner, anteckningsblock och verktyg.

OVK-besiktningsmannen kontrollerar att ventilationssystemet fungerar enligt de bestämmelser som gällde vid installationen av systemet. Eventuella förändringar eller utbyggnader av ventilationssystemet granskas också, med hänsyn till de bestämmelser som gällde vid tidpunkten för förändringen.

OVK-besiktningsmannen kontrollerar också om det finns föroreningar i ventilationssystemet som kan sprida sig i fastigheten. Vidare kontrolleras om det finns tydliga instruktioner för drift och underhåll av ventilationssystemet, om ritningar och projekteringshandlingar har följts, och om ventilationen är väljusterad och fungerar på ett tillfredsställande sätt.

OVK-besiktningsmannen granskar också om det finns kortslutningseffekter mellan till- och frånluft i rum, om det finns olämplig utformning och placering av uteluftsintag samt problem med drag, fukt, dålig lukt eller ljud från ventilationssystemet. Dessutom kontrolleras att det finns tillräckligt med utrymme för kontinuerlig skötsel och underhåll av ventilationssystemet.

OVK-besiktningsmannen kontrollerar även funktionen hos fläktar och aggregat, driftsdata och att komponenterna i luftbehandlingsaggregatet överensstämmer med OVK-besiktningsunderlaget. Slutligen kontrolleras luftflödena i mekaniska ventilationssystem, inklusive mätning av delflöden i huvudkanaler och i don.

Vilka är de vanligaste felen som upptäcks vid OVK?

Vanliga fel som upptäcks vid OVK-inspektion är följande:

  • Smuts i ventilationssystemet som kräver rengöring av ventilationskanalerna.
  • Luftflödena är lägre än vad som var avsett när ventilationssystemet installerades, och injustering av ventilationssystemet behövs.
  • Spisfläktar som inte är ordentligt separerade från ventilationssystemet.
  • Felaktigt monterade ventiler.
  • Fel typ av ventil.

Varför är en OVK-besiktning viktig?

Syftet med en OVK-besiktning är att förbättra inomhusmiljön och bekräfta att ventilationssystemet fungerar som det ska. Besiktningsmannen ska också kunna ge förslag på åtgärder för att öka energieffektiviteten.

OVK-besiktningen är också viktig för att bidra till att uppnå det nationella miljökvalitetsmålet för en god byggd miljö. Detta innebär att människor inte ska utsättas för skadliga luftföroreningar, höga ljudnivåer, höga radonhalter eller oacceptabla hälsorisker.

Är det obligatoriskt att genomföra en OVK-besiktning?

Enligt Plan- och bygglagen (2010:900, 8 kap. 25 §) är fastighetsägare skyldiga att genomföra en OVK-besiktning för att säkerställa att ventilationen fungerar som den ska. Lagen infördes på 1990-talet som en åtgärd mot dålig inomhusmiljö i skolor och bostäder, och utgångspunkten är att de flesta byggnader ska genomgå en sådan kontroll.

Vem genomför en OVK-besiktning?

Byggnadens ägare är ansvarig för att se till att en OVK-besiktning utförs, oavsett om denne bor i fastigheten eller inte. I fallet med lägenhetshus är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för OVK-besiktningen. Hyresgästen har dock inget ansvar för OVK. Vissa hyresavtal och entreprenadavtal kan dock innehålla särskilda krav på ventilationen och OVK-besiktning, vilket är civilrättsligt bindande mellan parterna. Byggnadens ägare är alltid ansvarig gentemot samhället för att följa OVK-reglerna.

Ägaren ska välja en OVK-besiktningsman som är certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. OVK-besiktningsmän kallas också för ”funktionskontrollanter”. Det finns två behörighetsnivåer för funktionskontrollanter, N och K, och vilken nivå som krävs beror på vilken typ av byggnad som ska OVK-besiktigas och vilken typ av ventilationssystem som används. Det är här OVK-center kan hjälpa till. Genom OVK-center kan man hitta en rätt OVK-besiktningsman med rikstäckande certifikat. Kundbetyg lämnas för varje matchning, vilket uppmuntrar OVK-center att alltid leverera bästa möjliga service.

När ska man genomföra en OVK-besiktning?

Ventilationssystem som inte är nya behöver genomgå en första OVK-besiktning inom tre år efter installationen. Därefter ska besiktning utföras regelbundet, vanligtvis vart tredje eller sjätte år beroende på ventilationssystemets typ och byggnadens användning. Det är dock inte nödvändigt med återkommande besiktning för en- och tvåbostadshus. En första OVK-besiktning behövs dock om byggnaden är ny och bör göras innan de boende flyttar in eller verksamheten startar i byggnaden. Detta krävs vanligtvis för att få ett slutintyg från kommunen när byggnaden är färdigbyggd.

Vem sköter tillsynen av OVK?

Kommunens Miljö- och samhällsbyggnadsnämnd har tillsyn över att reglerna om ventilation följs i samhället. Om bestämmelserna inte följs kan nämnden utfärda ett åtgärdsföreläggande och förelägga byggnadens ägare att utföra en OVK-besiktning.
Om ett OVK-protokoll som inte är godkänt eller en OVK-besiktning uteblir, gör Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tillsyn och kontaktar byggnadens ägare för att begära in ett godkänt OVK-protokoll. Om detta inte sker inom utsatt tid kan byggnadens ägare riskera att bli förelagd med vite.
Byggnadsnämnden har befogenhet att förbjuda den som äger eller har nyttjanderätt till ett byggnadsverk att använda hela eller delar av byggnaden om det finns brister som kan äventyra säkerheten för dem som vistas i byggnaden.

Vilka regler finns kring ventilation och inomhusmiljö?

Byggnader måste ha de tekniska egenskaper som är nödvändiga för skydd av hälsa, hygien, miljö, energihushållning och värmeisolering. Kraven specificeras i Plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd (BBR), som är tillämpningsföreskrifter vid nybyggnation och ändring av byggnader enligt PBL. Boverket har även föreskrifter och allmänna råd om OVK och certifiering av funktionskontrollanter.
Förutom reglerna om OVK finns andra föreskrifter som är relevanta för genomförandet av OVK-besiktning. Det finns regler som är direkt inriktade på verksamheten i byggnaden, till exempel regler enligt miljöbalken och arbetsmiljöregler.

Vad kostar en OVK-besiktning?

Kostnaden för en OVK-besiktning varierar beroende på typen av fastighet och vilket ventilationssystem som ska besiktas. En OVK i ett enklare ventilationssystem i en mindre bostad kan kosta runt 3-4 000 kronor, medan en besiktning i ett flerfamiljshus är dyrare på grund av ett mer komplext system som ska kontrolleras. För att få en exakt uppfattning om vad en OVK-besiktning kostar rekommenderar vi att du begär en offert från oss. Vi återkommer med svar inom 48 timmar.

Varför ventilationsrengöring i samband med OVK-besiktning?

I en modern och väl fungerande lägenhet är all luft utbytt efter två timmar tack vare ett konstant luftflöde i ventiler och kanaler som för med sig fukt, matos och dammpartiklar. Efter 5-10 år kan fläktens verkningsgrad ha försämrats avsevärt vilket gör det svårare för den att suga ut luften.

Du kan själv se om det är dags för ventilationsrengöring genom att undersöka ventil och ventilationskanal. Om det ser smutsigt ut är det dags för ventilationsrengöring. Eftersom OVK-besiktning ska utföras vart sjätte år i flerbostadshus med frånlufts- och självdragsventilation, och alla lägenheter ändå ska besökas, är det en utmärkt möjlighet att även utföra ventilationsrengöring. Vid ventilationsrengöring utförs också injustering så att rätt luftflöden uppnås.

Det finns flera bra skäl att utföra ventilationsrengöring och injustering av ventilationssystemet:

  • Det minskar risken för fuktskador, mögel och bakterier.
  • Det minskar risken för astma och allergier.
  • Det minskar halterna av emissioner från färger, lim, oljade trägolv, plastmattor, fuktig betong, med mera.
  • Det ökar fläktens energieffektivitet genom att minska dess motstånd.

Frånluftskanaler av stålplåt rengörs med en roterande borste, liknande den sotaren använder. Därefter görs injustering och mätning av luftflöden. Självdragssystem rengörs mer varsamt för att inte skada det tätande skiktet av murbruk. Eftersom självdragskanaler är lite större behöver oftast endast kanalbotten och ventiler rengöras.

Varför injustering ventilation i samband med OVK-besiktning?

En effektiv energianvändning kräver ett väljusterat ventilationssystem. När ett ventilationssystem installeras eller byggs om bör en sakkunnig person alltid utföra injustering av ventilationen. Luftflödena kontrolleras sedan regelbundet i samband med OVK-besiktningar. Att genomföra en kvalificerad mätning och justering av ventilationen kräver expertkunskaper, erfarenhet och tillgång till lämpliga mätinstrument. Felaktiga justeringar som leder till för höga eller för låga luftflöden kan bli dyra för fastighetsägaren och påverka inomhusmiljön negativt på lång sikt. Vi rekommenderar att injustering av ventilationen utförs samtidigt som den återkommande OVK-besiktningen. För bästa resultat bör även ventilationsrengöring utföras samtidigt.

Del 2: Inför OVK-besiktningen

Vad händer om man inte kommer in i alla lägenheter vid OVK?

I ett flerbostadshus är målet att kontrollera samtliga lägenheter. Dock är det vanligt med en frånvaro på cirka 10 procent, vilket oftast är acceptabelt. För att se till att så många lägenheter som möjligt kan undersökas är det bästa sättet att i god tid informera de boende inför OVK-besiktningen. Därför ser vi alltid till att skräddarsydda aviseringslappar levereras digitalt till er som beställare inför er OVK-besiktning.
Om OVK-besiktningsmannen inte har tillträde till för många lägenheter eller utrymmen trots detta behöver han eller hon göra en kompletterande OVK-besiktning vid ett senare tillfälle. Vid varje uppdrag är det upp till OVK-besiktningsmannen att bedöma detta.

Måste jag närvara vid OVK-besiktningen?

Som styrelsemedlem, fastighetsägare eller förvaltare har du vanligtvis själv möjlighet att välja om du vill närvara vid OVK-besiktningen eller inte, så länge som tillträde och dokumentation är ordnat för OVK-besiktningsmannen. Men OVK-besiktningen är också en utmärkt möjlighet att inspektera lägenheterna, så försök gärna närvara om det är möjligt. Det är inte ofta man får chansen att se alla lägenheterna på samma gång.

Hur långt tid tar besiktningen?

Om det rör sig om flerbostadshus tar OVK-besiktningen ungefär 15 minuter per lägenhet. För stora byggnader kan det däremot ta flera dagar att genomföra OVK-besiktningen.

Del 3: Efter OVK-besiktningen

Hjälp att förbättra ventilationen om den inte uppfyller kraven vid en OVK-besiktning?

Vi kan hjälpa dig att klargöra ansvarsförhållandena om det är otydligt och även bistå med de flesta typer av åtgärder som krävs efter en OVK-besiktning.

Energieffektivisering vid återkommande OVK-besiktning?

Vid återkommande OVK-besiktningar ska man undersöka vilka åtgärder som kan vidtas för att förbättra energieffektiviteten i ventilationssystemet utan att det försämrar inomhusklimatet. Inom ramen för OVK-besiktningen ska man undersöka och redovisa möjliga åtgärder som kan fungera för det specifika ventilationssystemet. Åtgärderna som OVK-besiktningsmannen föreslår måste utvärderas mot eventuella negativa effekter på inomhusklimatet. Byggnadens ägare kan sedan använda OVK-besiktningsmannens förslag som grund för att samla ytterligare information inför beslut om energieffektiviserande åtgärder. Det är slutligen byggnadens ägare som bestämmer om sådana åtgärder ska genomföras.

Vad innehåller OVK-protokollet?

Av OVK-protokollet framgår följande:

  • Funktionskontrollant (OVK-besiktningsman) och behörighet
  • Tidpunkt för OVK-besiktningen
  • Fastighetsbeteckning
  • Byggnadens adress
  • Byggnadens ägare
  • Byggnadskategori
  • Typ av ventilationssystem, vilket eller vilka ventilationssystem som kontrollen omfattar
  • Installationsår och driftstider
  • Om projekteringshandlingar samt drift- och underhållsinstruktioner finns
  • Omfattningen av OVK-besiktningen (i de fall byggnaden har fler än ett ventilationssystem) samt eventuella anmärkningar om brister och i vilket ventilationssystem bristerna finns.
  • En slutsats (vid första OVK-besiktningen) om huruvida ventilationssystemet överensstämmer med gällande föreskrifter och om det fungerar på det sätt som är avsett.
  • En slutsats (vid återkommande OVK-besiktning) om huruvida ventilationssystemet i huvudsak överensstämmer med gällande föreskrifter när ventilationssystemet togs i bruk och om det fungerar på det sätt som det är avsett
  • Övriga upplysningar till byggnadsägaren

Vem skickar OVK-protokollet till kommunen?

Efter OVK-besiktningen upprättar OVK-besiktningsmannen ett OVK-protokoll och ett OVK-intyg som han eller hon skickar till kommunen. En kopia skickas till dig.

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar? Tveka inte på att höra av dig genom kontaktformuläret här nedan.

Tack för ditt meddelande!